Roxy Music: re-make re-model


Op Crossing Border in Den Haag stond er weer genoeg moois op het programma. Vrijdagavond was er muziek van Okkervil River, Ben Weaver en Mike Heron met zijn dochter Georgia Seddon. Ik liep voortdurend heen en weer tussen de zalen in de Schouwburg en het ernaast gelegen Theater. Zo kwam ik regelmatig vrienden en bekenden tegen, wat bijdraagt aan de festivalsfeer. Daar hoort jammer genoeg ook bij dat je veel moet laten schieten.Geen A.F.Th., Jason Molina, Aidan Moffat, Roddy Doyle en IJslandse artiesten, op een zingend elfachtig meisje na: Olof Arnalds.
Het boeiendst waren twee Engelse schrijvers, Jon Savage en Michael Bracewell. Beiden hebben een dik boek geschreven. Jon over jeugdcultuur in de periode 1875-1945. Toen werden jongeren nog geen teenagers genoemd, dat kwam pas rond 1945, het jaar waar zijn boek stopt. Wat er daarna gebeurde is volgens hem al uitgebreid gedocumenteerd. Hoeveel boeken over Elvis, The Beatles en de invloed van teenagers als consumenten zijn er al niet verschenen?
Operaliefhebber Michael heeft een kleiner onderwerp gekozen, Roxy Music. Hij vindt het eerste Roxy Music album essentieel, omdat het hem als 14-jarige door zijn schooltijd heen hielp. Op de public school vond hij het verschrikkelijk. Alleen de muziek van Roxy Music maakte zijn verblijf op school dragelijk. Hij wilde weten hoe zo’n wonderbaarlijke plaat kon worden gemaakt. Door te praten met alle betrokken bandleden en mensen uit hun omgeving probeert hij te achterhalen hoe alles culmineerde in één van de markantste (en beste) debuten uit de popgeschiedenis. Zonder nu te verklappen hoe hij dit doet, is uit het onderhoudende interview met Sander Donkers op te maken dat het de onwaarschijnlijke mix van high en low culture is die de muziek voor hem zo fascinerend en origineel maakt. Alsof de groep van een andere planeer afkomstig was. Brian Eno had zelfs in een interview met een Engels muziekblad gezegd dat hij op een andere planeet was geboren. En die popjournalist schreef dat ook op! Eno zal het zelf toch het beste weten, nietwaar? Ik moet het nog lezen, maar het lijkt mij een aanrader. Zeker voor wie geïnteresseerd is in Roxy Music, kunst, mode, glamour, rock and roll en de verbanden hiertussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *