Richard Skelton’s *SKURA: plaatsgebonden, universele muziek


Richard Skelton laat zich in zijn muziek inspireren door het Engelse landschap. Om preciezer te zijn, de West Pennine Moors in Lancashire, gelegen tussen Liverpool en Preston. Hij maakte opnamen in de buitenlucht en de studio, verwerkte ook natuurgeluiden en bracht tussen 2005 en 2011 een stroom albums uit onder verschillende namen, zoals Clouwbeck, A Broken Consort en Harlassen.
Het meeste werk verscheen in gelimiteerde oplagen met handgemaakte hoezen of doosjes, allemaal uitverkocht. Gelukkig is via Skelton’s website al zijn werk nog steeds verkrijgbaar. Zo heb ik sinds kort de tweede editie in huis van zijn verzameld werk uit de periode 2005-2011, *SKURA. Deze titel is een oud-Engels woord voor score, dat zowel markering, het getal twintig als een muziekstuk betekent. In totaal bestaat *SKURA uit 20 cd’s, 93 stukken die zijn samengebracht op 1 cdr met een mooi boekje waarin informatie staat over eerdere edities, alle titels en bijdragen van Tony Herrington (The Wire magazine) en Andrew Male (Mojo magazine).
Hoe klinkt de muziek? Stemmig, statig, serieus en toegankelijk. Veel vioolstukken, afgewisseld door stukken waarin je ook gitaar en piano hoort. Een beetje te vergelijken met Discreet music en wat sfeer betreft met On land, beide van Brian Eno. Voor wie 93 stukken ineens teveel vindt, is er Landings, een onderdeel van *SKURA: ruim 2 uur muziek. Deze opnamen zijn apart te bestellen: je krijgt een boek met informatie over de connectie tussen landschap en muziek, en een download code voor The complete Landings. Een aanrader. Het nieuwe werk van Skelton is verkrijgbaar via zijn website.

MP3    Richard Skelton – A Way Now

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *