Over Walk The Line en The Magnetic North


Op vrijdag 11 mei en zaterdag 12 mei staat Den Haag weer in het teken van het Walk The Line-festival.
Een stroom artiesten neemt de Haagse binnenstad over. Het is een hele klus om het programma uit te pluizen en om duidelijk voor ogen te krijgen wat je vooral moet zien en vooral niet moet zien.
De vrijdag is voor mij de meest interessante dag met acts als de Treetop Flyers, Magnetic North en Paul Thomas Saunders. Nee, hij is voor zover ik weet geen familie van Ben en Dean.
Ik ben erg benieuwd naar het optreden van The Magnetic North. Deze week brengt de band haar debuut uit, Orkney: Symphony Of The Magnetic North. De CD komt uit bij Full Time Hobby.
De leden van The Magnetic North hebben hun sporen verdiend in de pop. Erland Cooper ken je misschien van Erland and the Carnival, Simon Tong was lid van The Good, the Bad and the Queen en is te horen op CD’s van The Verve, Gorillaz en het nieuwe album van Damon Albarn. Hannah Peel tenslotte bracht werk onder haar eigen naam uit.
Erland werd geboren op de Orkneys en op het album schildert hij een beeld van de ruwe pracht van de eilandengroep.
Het is moeilijk om in een paar woorden iets te zeggen over het album.
Het is een ambitieus project, dat zeker. Het ene moment denk je te maken te hebben met ‘chamber folk’, het volgende moment duikt er een lichte beat op of komt er een instrumentaal nummer langs dat heel goed als soundtrack zou kunnen fungeren. Vergelijken is moeilijk, maar op een aantal momenten vielen me de overeenkomsten met The Dream Acadamy op. Al is de aanpak van The Magnetic North heel wat ambitieuzer en persoonlijker.
De songs kennen tenminste drie constanten: de prachtige harmonieën, grote koren en de violen die in elke song opduiken.
Orkney: Symphony Of The Magnetic North is een bijzonder album waar het laatste woord nog niet over is gezegd.
Ik ben erg benieuwd hoe dat live gaat klinken.

MP3      The Magnetic North –   Nethertons Teeth

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *