Een lofzang op Andy Friedman


Andy Friedman is mijn held.
Andy maakt prachtige albums, schrijft gedichten en tekent ook nog eens voor bijvoorbeeld The New Yorker. Je zou hem een echte Renaissance man kunnen noemen.
De drie albums van Friedman zijn niet uit mijn Cd-speler te branden.
Taken man, Weary Things en Laserbeams and Dreams staan vol met prachtige songs en laten horen wat een fantastische songschrijver Friedman is.
Zo kom je zijn teksten vondsten tegen als ‘Real New Yorkers only love the city when they leave’ of ‘The sky is Brooklyn Dodger Bleu’. En wat dacht je van een song met de titel ‘I Don’t Want to Die Like Andy Kaufman’.

Friedman bracht zijn album Weary Things uit 2009 uit onder de naam Andy Friedman and the Other Failures. Kijk, dat is nu mijn soort humor.
Bovendien bevat de plaat ook nog een song met de titel I Miss Being Broken, Lowdown, and Alone. En hoe kun je nu geen fan zijn van een muzikant die in ‘David Berman’ liefdevol vertelt over zijn ontmoeting de man van de Silver Jews?
Net als de voorganger Taken Man bevat Weary Things heerlijk rammelende barroom-blues.
Laserbeams and Dreams is de titel van het album dat Friedman recent uitbracht en het is meer ingetogen dan zijn eerdere werk. Ook al klinkt Laserbeams and Dreams redelijk folky, gebleven zijn Friedman’s prachtige teksten en observeringen. En die licht gehavende stem.

Ik had het geluk dat ik Andy in Austin, Texas live aan de slag kon zien.
Andy, die er die dag uitzag als een Vietnam-vertaan, deed zijn best, maar de omgeving leende zich niet echt voor een onvergetelijk optreden. Hij speelde op een ‘dayparty’ tijdens SXSW bij iemand in de achtertuin en het gratis bier vloeide daar rijkelijk. Friedman speelde solo en kon nauwelijks boven het gepraat van de menigte uitkomen.
Jammer dat hij niet even de hulp in had geroepen van The Defibulators, die net voor hem een uitstekende set gaven.

MP3 Andy Friedman – Going Home

Andy Friedman – Idaho

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *