Alweer een CD met covers van Townes Van Zandt

De erfenis van Townes Van Zandt lijkt in goede handen te zijn van mannen als Steve Earle en Guy Clark. Dat zagen we onlangs nog, toen Steve Earle tijdens zijn optreden op Crossing Border vooral putte uit de songs van zijn laatste album Townes.
Maar ik vraag me wel eens af of jongere generaties de muziek van Townes Van Zandt oppikken, zoals steeds weer een jongere generatie de albums van de Doors en Joy Division herontdekt.
Het album met de wat onhandige titel Introducing Townes Van Zandt Via The Great Unknown doet een dappere poging om het werk van Van Zandt ook onder dertigers en misschien wel twintigers bekend te maken. Maar ik twijfel er eerlijk gezegd aan of dat gaat slagen.
En ook al slaagt het niet, dan hebben we er in ieder geval een leuke CD aan over gehouden.
Alle Townes- klassiekers komen langs op deze verzamelaar, van To Live is To Fly, Lungs, Loretta, If I Needed You en tot, hoe kan het ook anders, Pancho and Lefty.
De mooiste momenten komen voor rekening van Ketelmuziek-favorieten als J. Tillman en de Great Lake Swimmers, maar ook Kevin Tihista, leuk om weer´ns wat van hem te horen, de Be Good Tanyas, Kate Maki en Stephen Duffy brengen het er goed van af.
Opvallend is dat de uitvoeringen vaak dicht bij het origineel blijven. Eigenlijk proberen alleen het Australische Telafonica en Jad Fair een andere aanpak, iets anders hadden we natuurlijk niet verwacht van Jad Fair Hun uitvoeringen zijn gedurfd, maar ik ben bang dat de originelen zo in mijn geheugen gebrand zijn dat ik toch wat moeite heb met deze afwijkende uitvoeringen.

MP3 J. Tillman – My Proud Mountains

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *